Fondsen

Het materiaal in de collectie Fondsen is zeer divers: zowel fotografische archieven (afdrukken, glas- en kunststofnegatieven, autochromen, postkaarten, albums, diapositieven, digitale bestanden) als papieren archieven (archivalia en personalia, boeken, tijdschriften).

De collectie Fondsen is representatief voor de Belgische fotogeschiedenis en omvat archieven van verenigingen en fotografen, zowel professioneel als amateur. Hoewel niet altijd de meest belangrijke fotografen aanwezig zijn, geeft de collectie een goed beeld van de fotografische praktijk in België, Vlaanderen en Antwerpen in de periode 1930-1970. Thema’s als portret, landschap, kunst en reportage komen aan bod. Door de inhoud, grote omvang en nationaliteit onderscheidt ze zich van andere collecties in België en het buitenland.

Ze bestaat uit schenkingen, langdurige bruiklenen en enkele aankopen. De meest omvangrijke fondsen zijn deze van Herman en Rik Selleslags, het Historisch Archief Agfa-Gevaert en de fondsen Gerald Dauphin, Patrick De Spiegelare, Gilbert d’Haen en Longinus De Munter. Sommige fondsen zoals het Historisch Archief Agfa-Gevaert zijn van internationaal belang, anderen hebben een hoge nationale waarde, zoals Herman Selleslags, Patrick De Spiegelaere, Paule Pia (als galeriste), Suzy Embo, Mission D’Huicque, Gerald Dauphin, Willy Kessels, Filip Tas, Frank Phillipi, Archief Turfkruyer, Le Lynx, Union Coloniale Belge, Paul Sano & Alfonse Van Besten en Fritz Wentzel.