Apparatuur

De collectie fotoapparatuur omvat 23.000 objecten en is een van de meest toonaangevende fotografische verzamelingen ter wereld. Het geheel illustreert de ontwikkeling van de fotografische technologie in al haar facetten vanaf het prille begin tot nu. Van de camera obscura tot de digitale camera.

Aan de hand van unieke en zeldzame pronkstukken, evenals grote en kleine merken biedt de collectie een internationaal overzicht van de fotografische technologie. Niet alleen de Europese, maar ook de Amerikaanse, Russische en Japanse cameraproductie is ruim vertegenwoordigd in het FOMU.

SAMENSTELLING COLLECTIE

De uitgebreide en bijzonder veelzijdige collectie omvat bijna alle cameratypes en alle technische innovaties uit de geschiedenis en actualiteit van de fotografie. Van gigantische reuzencamera tot mini-spionagecamera, van de gouden camera ‘de Luxe’ tot de eenvoudige kartonnen gaatjescamera, van toverlantaarn tot wegwerpcamera en van postduifcamera tot machinegeweercamera. Daarnaast belicht de verzameling ook de technische condities waaronder fotografische beelden tot stand komen: de ontwikkeling van opname- en afdrukapparatuur, labo- en studio-uitrusting, belichtingstechnologie, lichtmeting en projectietechnieken.

Een leuk filmpje over een speciale camera uit onze collectie kun je hier bekijken:

UITBOUW COLLECTIE

De uitbouw van de collectie startte in 1965 dankzij het succes van de tentoonstelling ‘125 Fotografie’ in het toenmalige Museum Sterckshof. De huidige omvang en het unieke karakter van de collectie is grotendeels te danken aan twee belangrijke aanwinsten. De eerste mijlpaal, in 1973, is de aankoop van de historische privéverzameling van Michel Auer, een belangrijke Zwitserse camerakenner- en verzamelaar. Daarnaast betekent de overdracht van de cameracollectie van het Agfa Foto-Historama in 2006 een uitzonderlijke verrijking voor het FOMU.