Publicaties

Het FOMU publiceert regelmatig onderzoeksresultaten of verdiepende inhoud bij tentoonstellingen in boeken, magazines, thematische brochures of online. Deze publicaties kun je kopen in onze shop of raadplegen in onze bibliotheek.

COLLECTIEBOEKEN

Bij elke grote collectiepresentatie publiceert het FOMU een lijvig collectieboek. Zo verschijnt in 2002 Het archief van de verbeelding en in 2012 The Eye of the Photographer.

De catalogus Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium (2015) geeft een indrukwekkend overzicht van de rijkdom van onze collectie. De publicatie neemt de wisselwerking tussen foto-industrie en fotograaf onder de loep. Speciale aandacht gaat naar de rol van het Antwerpse bedrijf Agfa-Gevaert in dit verhaal. Alle gepubliceerde foto's, camera's en objecten komen bovendien uit de FOMU-collectie. Het boek is verkrijgbaar in onze shop of te bestellen via uitgeverij Lannoo.

Ook bij dossiertentoonstellingen waarbij een specifiek onderdeel van de collectie belicht wordt, publiceren we collectieboeken zoals Camera Exotica.

Recente collectieboeken zijn Fotograaf Gilbert d'Haen, Suzy Embo : foto's 1953-1980 (2017) en Photobook Belge (2019).

MONOGRAFIEËN EN NASLAGWERKEN

Het FOMU organiseert monografische tentoonstellingen over opmerkelijke figuren uit de Belgische fotogeschiedenis zoals Jozef-Emiel Borrenbergen, Julien Coulommier, René Guiette, Antoon Dries, Frank Philippi, Paule Pia, Herman Selleslags, Willy Kessels en Joseph Quatannens (Le Lynx).

Vaak verschijnen bij deze tentoonstellingen mooie publicaties zodat het onderzoek over deze fotografen blijvend beschikbaar is voor ons publiek. Zo is de Directory of Photographers in Belgium 1839-1905, een van de belangrijkste naslagwerken over de Belgische 19e-eeuwse fotografie. Daarnaast toont het overzichtswerk Belgische fotografen 1840-2005 een selectie van 157 Belgische fotografen gekozen uit alle tijdvakken, stromingen en toepassingsgebieden van de fotografie.

MAGAZINES

In het FOMU-huismagazine EXTRA, in de nationale Belgische media en in andere magazines verschijnen er regelmatig artikels over onze collectie.

Ook publiceert FOMU elk jaar .tiff, een magazine voor inspirerende jonge Belgische fotografie in posterformaat.