Ai Weiwei - Mirror

Fotomuseum

Van 27 oktober 2017 t/m 18 februari 2018 presenteert het FOMU een solotentoonstelling van de Chinese beeldend kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Wanneer
  • van 27 oktober 2017 tot 18 februari 2018
  • Gesloten op maandag
Prijs
€ 10 . € 7 (kortingstarief), € 3 (18 - 26 jaar), gratis (- 18 jaar)
Ai_Weiwei_Fomu_Mirror_tentoonstelling
From the series 'Selfie', 2012-2016, Image courtesy of Ai Weiwei Studio

Van 27 oktober 2017 t/m 18 februari 2018 presenteert het FOMU een solotentoonstelling van de Chinese beeldend kunstenaar en activist Ai Weiwei.

 

Met zijn radicale kritiek op mensenrechtenschendingen, machtsmisbruik en het verregaande toezicht van de Chinese autoriteiten, groeide Ai uit tot een van ’s werelds belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Hoewel hij vaak gekarakteriseerd wordt als een Chinese ‘dissident’, ziet hij zijn activisme en kritiek op de Chinese overheid hoofdzakelijk als een verdediging van de universele rechten vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie.

 

In Ai’s werk is een belangrijke rol weggelegd voor fotografie. Van zijn vroege politieke statements (Study of Perspective, 1995-2011) tot zijn dagelijkse stroom selfies en snapshots op sociale media. Op Twitter en Instagram legt hij zijn leven vast onder constant toezicht van de overheid, documenteert hij zijn kunstenaarschap en de mensen die hij ontmoet, maar toont hij ook zijn betrokkenheid bij actuele maatschappelijke kwesties zoals de vluchtelingencrisis. Ai deinst er niet voor terug het als individu op te nemen tegen autoriteit, misstanden aan de kaak te stellen en scheve machtsverhoudingen bloot te leggen – altijd met een groot gevoel voor ironie en het poëtische gebaar.

 

Aan de hand van werk uit verschillende periodes geeft de expositie in FOMU een bijzonder overzicht van Ai Weiwei’s actuele visuele kritiek.

 

Volgende