Wordt verwacht: Hannah Darabi

‘De titel van dit boek, Enghelab street, verwijst naar de avenue in Teheran die bekend is om haar concentratie van boekhandels en uitgeverijen. De straat kreeg de naam Enghelab, wat “revolutie” betekent in het Perzisch, na de gebeurtenissen van 1979.’ — Hannah Darabi

Ter gelegenheid van de 40ste gedenkdag van de Iraanse revolutie presenteren het FOMU en Le BAL de originele collectie fotografische en politieke boeken van de Iraanse kunstenaar Hannah Darabi.

Hannah Darabi brengt werken bijeen die zijn verschenen tussen 1979 en 1983. Deze jaren komen overeen met de korte periode waarin er vrijheid van meningsuiting heerste op het einde van het regime van de sjah en aan het begin van de islamitische regering. Darabi neemt ons mee naar het hart van een intense artistieke en culturele periode, in het bijzonder voor documentaire fotografie, in de Iraanse geschiedenis.

Deze periode, die essentieel is om de geschiedenis van het land tijdens de 20e en 21e eeuw te begrijpen, wordt ontcijferd door Chowra Makaremi, een vastbenoemd onderzoeker en lid van het Centre national de la recherche scientifique (CNRS, Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek) in Parijs. Om een andere lezing van deze collectie voor te stellen gaat Hannah Darabi een dialoog aan tussen haar boeken en haar persoonlijke artistieke werk, dat bestaat uit hedendaagse foto’s van haar woonplaats Teheran en bestaande beelddocumenten zoals familiefoto’s, beelden uit de media en postkaarten.

 

Beeld: Hannah Darabi, Le BAL