Ebifananyi - Andrea Stultiens

Het zelfstandig naamwoord Ebifananyi is afgeleid van het werkwoord Kufanana wat lijken op betekent. Ebifananyi is het woord in het Luganda dat zowel naar tekeningen, schilderijen als foto’s kan verwijzen.

In 2011 richtten Andrea Stultiens (NL) en kunstenaar R. Canon Griffin (UG) het platform History in Progress Uganda op. Onder deze naam documenteren ze sindsdien Oegandese historische fotocollecties in hun actuele staat.

Stultiens’ rol verandert hierbij van documentalist naar kunstenaar en curator. Ze kiest voor een meerstemmige benadering en vraagt hedendaagse kunstenaars het beeldmateriaal te activeren. Zowel persoonlijke documentatie als werk van Oegandese fotografen en historische foto’s van Westerse kolonisten en missionarissen komen hierdoor samen. De resultaten verzamelt ze in acht intieme publicaties met de titel Ebifananyi en toont ze in tal van kleine tentoonstellingen in Oeganda en Noord-Europa.

De presentatie in het FOMU bundelt voor het eerst alle fotocollecties waarop de publicaties gebaseerd zijn. Ze toont de verscheidenheid aan verhalende mogelijkheden van historisch beeldmateriaal. De expo geeft bovendien inzicht in reacties op de collecties in Oeganda. Stultiens belicht zo het gebruik van fotografisch beeld in dit Oost-Afrikaanse land en bevraagt de stereotiepe beeldvorming over Afrika.

 

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Paradox.

Curatoren: Andrea Stultiens, Joachim Naudts (FOMU, BE) en Bas Vroege (Paradox, NL)

 

Koop je tickets