Archief 2011

TETE3.TIF

09.02.11 - 05.06.11
Hungry Eyes - Tony Le Duc, Valérie Belin & Dimitri Tsykalov

In het voorjaar van 2011 prikkelt het FOMU meer dan enkel ‘the eye’: drie fotografen benaderen ‘food’ op een totaal andere manier.

Tony Le Duc (B) heeft onze manier van kijken op gastronomie duchtig veranderd door zijn innovatieve foto’s in kookboeken en culinaire magazines. Het FOMU toont zijn omvangrijk oeuvre van maar liefst 25 jaar Food Photography. Om het draagvlak van zijn fotografie te ondersteunen, brengt het FOMU een historisch overzicht van het geïllustreerde kookboek.

De Russische kunstenaar Dimitri Tsykalov, die in Parijs woont en werkt, creëert vanitas symbolen uit overrijp fruit en geeft zo een eigentijdse, fotografische interpretatie aan het stilleven. Een zelfde, maar meer doorgedreven visie over vergankelijkheid is ook aanwezig in zijn ‘Meat’-reeks.

Valérie Belin (F) bouwde een stevig repertoire op met haar reeksen. Alle onderwerpen worden op uniforme manier in beeld gebracht: erg gedetailleerd, in hun totaliteit, met een dramatische belichting voor een monochrome achtergrond. De objecten worden zo gefotografeerd dat ze hun status als ‘ding’ lijken te verliezen. Eenvoud wordt complexiteit. De expositie toont hoe Belin die transformatie verbluffend in beeld brengt bij bijvoorbeeld een fruitmand of chipszakje.

 

09.02.11 - 24.04.11
Finisterre - State of the art van de jonge fotografen in België

Inge Henneman van het FOMU selecteerde afgelopen jaren voor het literaire tijdschrift DW B fotografisch talent, dat in een uitgebreid fotokatern werd gepubliceerd.
Deze unieke samenwerking resulteerde in een State of the Art van de jonge fotografie in België, gepresenteerd in een tentoonstelling in de galerie van het FOMU, én in een speciaal fotonummer van DW B.

De overzichtstentoonstelling Finisterre biedt werk van Ben Van den Berghe, Vincent Delbrouck, Lara Dhondt, Lot Doms, Pieter Huybrechts, Charlotte Lybeer, Michèle Matyn, Els vanden Meersch, Fien Muller, Arno Roncada, Dominique Somers, Katleen Vinck, Maaren vanden Abeele, Vincen Beeckman, Nick Hannes, Debby Huysmans, Ives Maes en Wim Wauman.

 

 

24.06.11 - 25.09.11
Insight - Elke Andreas Boon, Elinor Carucci, Alexandra Cool & Jacques Sonck 

Het Fotomuseum Antwerpen nodigt je van harte uit om ‘insight’ het werk te kijken van vier fotografen. De beelden vertellen stuk voor stuk meer dan het plaatje alleen. Het is aan de kijker om de diepere betekenis in de foto’s te achterhalen.

Elke Andreas Boon zoekt naar een altijd aanwezige oerkracht. In de foto’s van Elinor Carucci zie je vrouwelijke intimiteit in al haar facetten. Alexandra Cool wil in haar portretten van auteurs het onzichtbare tonen en de stilte laten spreken. Het levenswerk van Jacques Sonck categoriseert mensen in een classificatiesysteem dat enkel de fotograaf kent.

De fascinatie voor de mens, zijn emoties en zijn onzekerheden ligt aan de basis van het werk van Elke Andreas Boon (BE). In de wereld die zij creëert, bestaat geen volmaaktheid. Het is een wereld van vertwijfeling en imperfectie, maar net daarom ook van schoonheid en vrijheidsbesef. Voor het FotoMuseum creëert ze een installatie met foto’s, tekeningen en videowerk.

Elinor Carucci (IL) fotografeert al jaren haar naaste omgeving. Haar foto’s zijn een intieme getuigenis van de relatie met haar partner, haar kinderen en haar ouders. Door hun eerlijkheid zijn de beelden zowel poëtisch als confronterend.   

Uit de foto’s van Alexandra Cool (BE) spreekt een verlangen om het onzichtbare, de inspiratie, vast te leggen. Met een pinhole camera maakte ze portretten van schrijvers aan het werk.

Jacques Sonck (BE) maakt indringende straat- en studioportretten van opvallende figuren uit alle lagen van de bevolking. In zijn foto’s gaat hij op zoek naar archetypes. Sinds 1975 breidt hij die catalogus systematisch uit.

HAITI PORT AU PRINCE EARTHQUAKE

24.06.11 – 25.09.11

Nikon Press Photo Awards

De Nikon Press Photo Awards hebben als doel één maal per jaar de mooiste of meest originele persfoto’s van Belgische, of in België verblijvende, persfotografen in de kijker te zetten. Jaarlijks worden er twee awards uitgereikt: de Young Promising Photographer Award (erkenning voor de beste persfotograaf jonger dan 30 jaar) en de Nikon Press Photo Award (de beste persfoto van 2010, gemaakt door een persfotograaf ouder dan 30 jaar).

De professionele jury bestond dit jaar uit Stephan Vanfleteren (Belgisch fotograaf), Mark De Visscher (TV Director VRT), een vertegenwoordiger van het Musée de la Photographie Charleroi en het Fotomuseum Antwerpen, Nello Zoppé (NPS manager Nikon France) en Valérie Pierre (Country Manager Nikon BeLux). Zij evalueerden de ingezonden foto’s in vier subcategorieën: News, Sports, Portrait en Stories.

Olivier Papegnies won de Nikon Press Photo Award met zijn reeks over Haïti. De volgende fotografen vielen ook in de prijzen bij de Nikon Press Photo Awards: Yves Herman (News), Thierry Roge (Sport), Jan Locus (Stories) en Jimmy Kets (Portret).
Katrijn Van Giel won de Young Promising Photographer Award voor haar reeksen over Pakistan en Haïti. Bij de jonge fotografen werden nog prijzen uitgereikt aan Jonas Lampens (Portret) en Virginie Nguyen Hoang (Stories).

De beelden van de winnaars zijn te zien in het FOMU.

25.09.11 - 06.10.2013

Collectiepresentatie - The Eye of the Photographer

In het najaar 2011 toont het FOMU een greep uit zijn rijke en internationale collectie. Aan de hand van foto’s, camera’s, tijdschriften en albums maakt het FOMU de toeschouwer warm voor zowel gekende highlights als nieuwe ontdekkingen uit de brede geschiedenis van de fotografie.

In welke mate doet fotografie de mens anders kijken? Bestaat de 'fotografische blik'? Dat is het centrale thema van de nieuwe opstelling. Een fotograaf kijkt immers helemaal anders naar de werkelijkheid door of met zijn camera. Deze visie of blik verschilt sterk per fotograaf.

De tentoonstelling gaat dieper in op de specifieke intenties van de fotograaf bij het nemen van zijn/haar foto’s en hoe dit in zijn/haar beelden tot uiting wordt gebracht.

15.10.11 - 29.01.12
PETER LINDBERGH

De internationaal geprezen fotograaf Peter Lindbergh (DE, °1944) heeft het modelandschap de voorbije 25 jaar mee bepaald. Zelf omschrijft hij mode als een excuus om een beeldend verhaal te vertellen. Referenties aan de film- en fotografiegeschiedenis zijn daarbij nooit veraf.

Lindbergh breekt radicaal met de traditie van de afstandelijke modefotografie. De foto’s zijn krachtig en breekbaar, speels en onverbloemd, sensueel en natuurlijk. Zijn melancholische beelden werpen een blik op de innerlijke essentie van topmodellen als Linda Evangelista, Tatjana Patitz of Kate Moss. Alle overbodige details of dominante achtergronden zijn weggehaald uit de veelal zwart-witte foto’s. Hij gaat op zoek naar de kwetsbare persoon achter de cultus, en toont ons dat echte schoonheid niet perfect is.  

Het FOMU brengt de reeksen Berlin, die hij in 2009 voor het magazine Vogue maakte en A Selection by Klaus Honnef uit 2010 naar Antwerpen, een unieke combinatie van iconische beelden en recenter werk.

15.10.11 - 29.01.12
Frank Philippi

De onlangs overleden Belgische fotograaf Frank Philippi (1921-2010) zette samen met enkele tijdgenoten de naoorlogse fotografie in België op de kaart.

Philippi beoefende alle fotografische genres: portret, naakt , product- en industrieelreclamewerk, straatfotografie, architectuur, reportage, mode en vrij werk. Hij koos hierbij doelbewust voor een pure, esthetische benadering. Philippi was gepassioneerd door nieuwe trends. De auto, de jukebox en Expo ’58 komen vaak terug in zijn werk. Zijn speelse en bekoorlijke beelden geven de vernieuwing en de geest van de jaren 1950 tot 1970 treffend weer.

Bij het grote publiek maakte hij vooral naam als mode – en reclamefotograaf. In 1945 opende hij zijn eigen fotostudio in Antwerpen. In de vroege jaren 1960 verhuisde hij naar Brussel omdat advertentiefotografie er een breder draagvlak kende.

Samen met een aantal Antwerpse kunstenaars (o.a . Filip Tas) was hij in 1958 stichtend lid van het collectief G58 waardoor hij zijn artistieke werk kon tentoonstellen en bij andere kunstenaars portretteren.

Het FOMU bewaart Philippi’s archief uit de periode 1948-1970 en presenteert nu een unieke overzichtstentoonstelling van zijn veelzijdige oeuvre.

15.10.11 - 29.01.12
Visionaire

Het FOMU presenteert, in samenwerking met het MoMu, een selectie van het New Yorkse ‘Fashion & Art  Magazine’ Visionaire. Het tijdschrift is toonaangevend, decadent, compromisloos en luxueus. Internationale modeontwerpers, artdirectors en topfotografen, waaronder Peter Lindbergh, werkten er al aan mee.

Visionaire wordt in 1991 opgericht door James Kaliardos, Cecilia Dean en Stephen Gan. Het magazine is ondertussen een gewild collector’s item en verschijnt drie maal per jaar in een gelimiteerde en hand genummerde oplage van 1500 à 3000 exemplaren. Visionaire kleurt bewust buiten de lijntjes. Elke editie is een kunstobject en een totaalproject waarin verschillende disciplines zoals mode, fotografie, kunst, design en muziek naast elkaar staan en evenwaardig worden behandeld. Visionaire verlegt de grenzen van het concept ‘tijdschrift’, waardoor elk nummer uniek is door zijn extravagante vormgeving en thema’s.

Met deze tentoonstelling vestigt het FOMU niet alleen de aandacht op het vaak ten onrechte vergeten gepubliceerde beeld en haar context, maar eveneens op de verschillende kruisbestuivingen die bestaan tussen vormgeving, mode en fotografie.