Wordt verwacht: Paul Kooiker - Untitled (Nude)

Het werk van Paul Kooiker (NL, °1964) gaat over ‘kijken’, over voyeurisme, schaamte en afstand. Hij vertrekt vanuit de aloude traditie en vraagstelling over de relatie tussen kunstenaar en model, observator en geobserveerde. Zijn obsessieve series van beelden kunnen verwarren, vernederen, destabiliseren en ontkrachten. Ze stellen vragen over zijn positie als fotograaf, maar ook aan de kijker en diens eigen blik.

Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Zo komt hij tot een eigen, aberrante kunstgeschiedenis. Zijn referentiekader richt zich vooral op de 20ste en 21ste eeuw, maar voor dit project maakt hij een bijzondere, eenmalige uitstap naar de barok van de 17de en 18de eeuw, de barok van zowel Rubens als Rembrandt.

Paul Kooiker woont in Amsterdam en is er docent aan de Rietveldacademie. Reeds in 1996 won hij de Prix de Rome; in 2009 de A. Roland Holst Prize voor zijn hele oeuvre. Enkele van zijn bekendste boeken en tentoonstellingen zijn Hunting and Fishing (1999), Showground (2004), Crush (2009), Sunday (2011) en Nude Animal Cigar (2015). Na verschillende solotentoonstellingen in Nederland (Museum Boijmans Van Beuningen in 2009; Fotomuseum Den Haag in 2014) wordt dit zijn eerste grote project op Belgische bodem.

 

Curator: Joachim Naudts

 

Foto: © Paul Kooiker, uit de serie Sunday, 2011

 

Deze tentoonstelling maakt deel uit van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'.