DOC*WERK

Terugblik op twee jaar DOC*WERK

DOC*WERK ondersteunde de voorbije twee jaar zes documentaire fotografen. In de vorm van een werkbeurs gaven zes partners met name het FOMU,  Centrum voor BeeldexpressiedeBurenSOFAMFonds Patrick De Spiegelaere en fotograaf Carl Uytterhaegen extra financiële middelen aan zes fotografische projecten. Het eerste jaar concentreerde dit collectief zich op jonge fotografen; in 2016 kwamen projecten aan bod die De stad in het Zuiden belichtten.

De laureaten voor 2015 waren Tomas Bachot, Bieke Depoorter, Vesna Faassen & Lukas Verdijk. Tomas Bachot publiceerde een boek in eigen beheer en Mumkin / Who knows, het boek van Bieke Depoorter over haar werk in Egypte, wordt later dit jaar gepubliceerd. Vesna Faassen & Lukas Verdijk werken aan hun performance ATour, een tocht rond vergeten koloniale sporen in Antwerpen.

In 2016 ondersteunde DOC*WERK Tjorven Bruyneel, Nick Hannes en Pauline Niks. Dankzij deze steun, realiseerde Bruyneel Untitled Happiness. Een fotoreeks over de Apartheid in Zuid-Afrika. Hannes richtte voor zijn project de lens op de leefwereld van welgestelde expats, toeristen en bezoekers in Dubai. Niks ging tot slot naar China waar een Westerse Erfgoedstad is nagebouwd. Hier onderzocht ze de invloed van de aanwezigheid van een fotograaf op de omgeving.

DOC*WERK rondt het ondersteunen van documentaire fotografen na twee jaar helaas af. De laureaten konden dankzij de financiële ruggensteun hun project succesvol afwerken en een prachtig eindresultaat neerzetten. Het FOMU blijft met de jaarlijkse publicatie van .tiff evenwel inzetten op jong Belgisch talent. .tiff is een veelzijdig postermagazine én een breed lanceringsplatform voor aanstormend talent. Het FOMU organiseert daarnaast sinds 2012  jaarlijks een expo met werk van een jonge Belgische fotograaf.