Road of change

Road of Change - expo in de inkomhal

21.04.2018 - 29.07.2018

Veertien jongeren en zes leerkrachten trekken tijdens de krokusvakantie Europa door in het spoor van vluchtelingen. Ze gaan op zoek naar changemakers. Inspirerende mensen die hen confronteren met vastgeroeste denkpatronen over vluchtelingen.

Fotograaf Yassine Atari (BE, °1996) brengt hun reis in beeld. Zijn foto’s kun je samen met de dagboeken van de jongeren bekijken in de tentoonstelling Road of Change, van 21.04.2018 tot 20.05.2018 in de inkomhal van het FOMU.

Road of Change is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond zonder Naam. Met de steun van Veranderwijs.nu, Erasmus+ en FOMU – Fotomuseum Antwerpen.

Museumnacht 2018

zaterdag 04.08.2018 – 19.00 tot 1.00 uur

Zaterdag 4 augustus is hét moment om de Antwerpse musea op een verrassende manier te ontdekken. 22 musea houden 's nachts hun deuren open en verleiden je met speedrondleidingen en een overvloed aan activiteiten. Bovendien kan je met je ticket de handige pendeldienst tussen de musea gebruiken. Ook in het FOMU kun je deze avond terecht voor een spetterend programma!

Expo's:
19:00 - 01:00

Paul Kooiker - Untitled (nude)

Camille Picquot - Jonge Belgische Fotografie

Collectie In Transit

Belgium: What do you see?

The Make Shop - Doe-het-zelf
19:00 - 22:00

In The Make Shop ga je zelf aan de slag! Creëer leuke gadgets, zoals een collectie-collage of maak een flipboekje met een eigen stopmotionfilm. Neem je creatie mee naar huis als herinnering aan Museumnacht 2018!

smARTbox
19:00 - 22:00

Een leuke speurtocht voor het hele gezin! Met de smARTbox maak je van jouw bezoek een onvergetelijke ervaring. Trek samen met de kinderen op avontuur in het museum of laat hen de tentoonstellinen helemaal zelf ontdekken. Daarbovenop gaan ze naar huis met leuke gadgets.

Zoek de Brownies - Schatten van Vlieg
19:00 - 22:00

Brownies zijn dol op oude camera's! Het FOMU is één grote speeltuin voor deze gekke elfenfiguurtjes. Dwaal rond in de expo, gluur in de depotrekken en trek alle schuiven open: vind jij alle Brownies? Dan vind je ook de Schat van Vlieg!

Musique Concrète: soundscapes
19:00 - 01:00

Sta je wel eens stil bij de hoeveelheid geluiden die je elke dag hoort? Sofie Dierickx toont de vluchtigheid en de waarde van deze klankkleuren. Ontdek de beelden van Paul Kooiker via je oren!

PLAY: Museum Takeover
19:00 - 01:00

De tentoonstellingsruimte is voor één keer helemaal van jou! Laat het creatieve beest in je los en leef je uit op de muren. De vierde verdieping van het FOMU wordt jouw speelruimte. Samen maken we één groot kunstwerk.

Kooiker Yoga
19:30, 20:30, 21:00

Exploreer je eigen lichaam en de composities die je er mee kan maken aan de hand van Kooikers modellen. Samen met onze gids ga je op zoek naar de meest uiteenlopende bewegingen, houdingen en het humoristisch kantje binnen de yoga.

Book Jockey Sessions
20:00, 21:00, 22:00, 23:00

Vier jonge Belgische fotografen mixen hun favoriete fotoboeken uit de collectie in de vernieuwde FOMU bibliotheek. Intuïtieve associaties werpen een frisse blik op de collectie.

Natashia Kelly & Brice Soniano
20:00, 21:30, 23:00

Glijd door de expo op de golven van de muziek! Zangeres Natashia Kelly en contrabassist Brice Soniano creëren een dynamisch zang- en muziekstuk geïnspireerd op ‘De kruisafneming’ van Rubens. Via improvisaties brengen ze een rijkheid aan nuances en gaan ze in dialoog met de beelden van Paul Kooiker.

De Opsluiting
19:30, 20:30, 21:30

4 groepen, 24 uur lang opgesloten in 4 musea. Het proces: slaaptekort, artistieke crisis en chaos. Het resultaat: 4toonmomenten van 20 minuten tijdens Museumnacht.

We are Various
19:00 - 01:00

We Are Various (WAV) maakt live radio vanuit het FOMU. Soul, jazz, electronics, wave, uplifting or downtempo, talkie or non-stop, soundfile or seven inch, vocal or instrumental, alles komt aan bod tijdens deze  funky DJ-set.

Pixel invites
19:00 - 01:00

Combineer je bezoek aan het FOMU met een lekkere maaltijd of een verkwikkend drankje in het museumcafé Pixel of bij de foodtrucks op het terras.

Tickets & info

Bezoekers in het FOMU
FOMU

SLOW FOCUS
Elke dinsdag van 12.30u tot 13u - Gratis

Kom tijdens je lunchpauze naar het FOMU en ontsnap even aan de drukte van de dag. Neem een half uur de tijd om te focussen op je lichaam en geest. We leren bewust kijken naar foto’s en doen een aantal mindfulness oefeningen om helemaal tot rust te komen. Na deze slow focus heb je weer energie voor de rest van de dag. In museumcafé Pixel kun je terecht voor een snelle en lekkere lunch.

Elke week kun je een andere sessie volgen. We vertrekken steeds vanuit Visual Thinking Strategies (VTS) en laten ons inspireren door principes uit de mindfulness, yoga, westerse en oosterse filosofie. Met o.a. Maarten Claeyssens (Mind Monkey), Tom Hannes (The School of Life), Lies Pycke (Internationale School voor Wijsbegeerte), Valerie Rousseau (Friendsfunyoga), Sofie Mostien (Niteo).

Wanneer: elk dinsdag van 12u30 tot 13u

Prijs:
 Deelname aan Slow Focus is gratis, je betaalt enkel je toegangsticket tot het museum. Bovendien krijg je op dinsdagmiddag bij aankoop van een toegangsticket, 1 ticket gratis*.

- €10 voor 1 toegangsticket museum + 1 gratis ticket
- €7 in ruil voor 10 A-kaartpunten voor 1 museumticket + 1 gratis

Tip! Krijg een jaar lang toegang tot het museum voor €35 met een FOMU jaarkaart.

Reserveren: is niet nodig, meld je de dag zelf aan bij de balie.

*De kortingsprijs is geldig wanneer je je ticket koopt op dinsdag tussen 12u en 12u30.