Antwerp Art Weekend - Beni Bischofs

Beni Bischof

Beni Bischof (°1976, Zwitserland)

Beni Bischof valt als beeldend kunstenaar niet in één hokje te duwen: hij maakt sculpturen met klei, metaal of kauwgom, schildert met waterverf, tekent met zijn vingers. Op een humoristische manier haalt hij zijn inspiratie uit álles, van art brut tot de beroemde ‘bratwurst’ uit Sankt Gallen. Vaak gebruikt hij fotografie om zich bestaande beelden van het internet of uit traditionele media toe te eigenen. Zijn absurde digitale bewerkingen, of soms ook zijn brutale fysieke interventies, onthullen zijn affiniteit met dadaïsme en een neopunk houding. Zijn productieve, chaotische en grappige oeuvre daagt het status quo uit en kan vanuit verschillende invalshoeken gelezen worden. Wat hem onderscheidt, is de vrijheid waarmee hij complexe sociale fenomenen interpreteert. Zijn magazines, installaties en visuele toeëigeningen zijn een poging om betekenis en poëtische mogelijkheden te vinden in de continue mediastroom – en ons eraan te herinneren dat elk beeld bovenal een voorstelling in onze verbeelding is. 

‘Meta Cars’ een reeks digitaal bewerkte foto’s van hovercraft-achtige auto’s die niet zouden misstaan in een dystopische SF-film. Ze zijn kleurrijk, gestroomlijnd en functioneren als tijdelijk ambigue digitale sculpturen: ze brengen een bevreemdend gevoel over, alsof het om buitenaardse voetuigen gaat. Bischof besteedt veel aandacht aan vorm en beweging: de soepele, naadloze lijnen lijken op een ingebouwde snelheid van de objecten te duiden. Net als in zijn andere werken brengt Bishcof scubtiele veranderingen aan in een dagelijks object. Op die manier bevraagt hij diens vertrouwdheid en functie.

De samenwerking met Beni Bischof gaat verder in het museumcafé PIXEL, dat omgebouwd is tot een immersieve installatie: ‘Bad Habits in the Museum Café’.

 

‘Bad Habits in the Museum Café’  is te zien in PIXEL en‘Meta Cars’ in de inkomhal van het FOMU, met toestemming van Beni Bischof en PLUS-ONE Gallery, in samenwerking met PIXEL and FOMU