Artist Talks

Beeld: Looking for Honey Ants, restricted with Julia Nangala Robertson from Restricted images made with the Warlpiri from Central Australia - Patrick Waterhouse. Deel dit op

01.03.2019 | Reclaiming Narratives

Gesprek met  de kunstenaars achter de expositie "Restricted Images", Patrick Waterhouse en Otto Jungarrayi Sims en de organisatoren van Black History Month, Aminata Ndow en Mohamed Barrie

Het FOMU organiseert Reclaiming Narratives, een debat dat in het kader van Black History Month Antwerp en de FOMU-expo "Restricted Images – Made with the Warlpiri of Central Australia – Patrick Waterhouse". 

De kunstenaars achter de expositie "Restricted Images", Patrick Waterhouse en Otto Jungarrayi Sims en de organisatoren van Black History Month, Aminata Ndow en Mohamed Barrie, gaan in gesprek over het proces van je eigen geschiedenis te claimen en het opnieuw definiëren van het koloniale narratief.

"Restricted Images" is een lange-termijnproject van Patrick Waterhouse. De voorbije 7 jaar bouwt Waterhouse een omvangrijk archief uit van koloniale representaties van Australië. De foto’s, kaarten, vlaggen en andere documenten dateren van 1770 tot nu. In 2015 brengt hij het hele archief naar de woestijn in centraal Australië en start een samenwerking met lokale Warlpiri kunstenaars in het Warlukurlangu Art Center. In diezelfde periode fotografeert Waterhouse ook in de verschillende gemeenschappen. Lokale kunstenaars gaan aan de slag met zowel de historische collectie als met zijn foto’s. Ze maken ze zich eigen door gebruik te maken van de traditionele Aboriginal-techniek van Dotpainting (schilderen in stippen). Hiermee bepalen en herzien ze hun eigen representatie.

Black History Month Antwerp (BHM) staat dit jaar in het teken van zwarte kunst, als verzetsvorm én als weg naar bevrijding. De hele maand maart wil BHM door middel van kunst jonge Afro-Belgen dichter brengen bij kunst waarin ze zichzelf kunnen herkennen en waardoor ze geïnspireerd kunnen worden. BHM deed een oproep aan young, gifted and black people om stil te staan bij het woord vrijheid en dat creatief uit te drukken in fotografie. Een selectie van beelden uit dezen open call worden tijdens Black History Month tentoongesteld in de inkomhal van het FOMU in de expo 'What does freedom mean to you as Afro-Belgian'.

Informatie over de sprekers:

▶ Patrick Waterhouse (°1981) is een Britse kunstenaar die zich bezighoudt met fotografie, tekenen, journalistiek, grafisch design, beeldhouwen en andere disciplines. Zijn werkwijze omvat grondige research. Vaak werkt hij binnen gemeenschappen en werkt hij samen met andere kunstenaars, onderzoekers en schrijvers. Zijn werk is terug te vinden in zowel publieke- als privécollecties, zoals het Solomon R Guggenheim Museum in New Yor, the National Gallery of Art in Washington, D.C. en de Walther Collection in het Duitse Neu-Ulm. Dit is het eerste grote samenwerkingsproject dat Waterhouse maakt zijn Deutsche Börse fotografieproject Ponte City met Mikhael Subotzky, waarmee hij een prijs behaalde.

▶ Otto Jungarrayi Sims werd geboren in 1960 in Yuendumu, een Aboriginal community, ongeveer 290 kilometer ten Noordwesten van Alice Springs in Midden-Australië. Otto schildert de verhalen van zijn vader, Paddy Japaljarri Sims, die aan Paddy warden verteld door zijn ouders en die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorverteld. De verhalen hebben betrekking op Otto’s streek in Kunajarrayi en Yanjilpirri. Otto schildert voor de Warlukurlangu Artists Aboriginal Corporation sinds 1990 en werd verkozen tot het comité in 2002 en als voorzitter van Art Centre in 2008.

▶ Mohamed Barrie (27) en Aminata Ndow (23) zijn twee studenten uit Antwerpen. Mohamed is al jaren actief in het verenigingsleven. In 2017 richtte hij samen met Aminata en Emmanuel Iyamu de studentenvereniging AYO op, waarmee ze onder meer het zelfbewustzijn van Afro-Belgische studenten willen vergroten. Met AYO organiseerden ze vorig jaar al de allereerste editie van Black History Month in België. 

 

Wanneer: vrijdag 01 maart  2019, 18u00 - 19u30
Waar: FOMU – Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Prijs: €5, €3 (-26), gratis (FOMU Friends en Academy)
Voertaal: Engels


Reserveer online